Originalrenoveringar
Inom renovering har vi en samlad kompetens på över 25 år, med ett flertal mycket fina referenser. Vi utför rådgivning samt hel- eller delrenoveringar av årsmodellerna 1965 - 1973.

Total renovering av en SHELBY GT 350 -67
Bilen är en blå GT 350 med vita stripes, mittmonterade extraljus, svart deluxe inredning och 289HP maskinen på 306 hkr. Bilen är importerad i början av 2000-tal och är i ett bra men ganska slitet bruksskick. Ägaren har dock beslutat att ta tjuren vid hornen och låta SET göra en totalrenovering.

Vi kommer att göra en originalrenovering på utsida och insida för att behålla originalutseendet, plocka ut maskin och låda och originalrenovera dessa separat men ersätta dessa med en ny strokad 5.0 maskin med kompressor, en ny preppad AOD låda samt en väghållning som vida överträffar SHELBY original, kanske som det borde ha varit från början.

Vi siktar på att ha bilen klar till Power Meet i Västerås 2017

Vi gjorde en grundlig genomgång av bilen och fann ingen egentlig rost annat än som vanligt i golven, däremot några spacklade ytor och bevis om tidigare krockskador.

Okt 2014 börjar vi en komplett rivning av bilen och dokumentation över vad som behöver göras och köpas samt en projektplan på kort och lång sikt inklusive en budget på det vi kan se idag.

Vi ser redan nu att det finns flera gamla krockskador som behöver åtgärdas och efter blästring av bilen våren 2015 visar det sig att under det relativt fina skalet så finns mycket gömt, mycket plåtlagning kommer det att bli, nästan alla delar av karossen måste åtgärdas. Vi bedömde att ny plåt blir det snabbaste och billigaste lösningen, dock kommer detta att att ta betydligt längre tid än beräknat.

Under hösten har det varit intensivt jobb och renovering av så mycket originaldelar som är möjligt, vissa delar är inte renoveringsbara - där måste vi köpa nytt, men utångspunkten är att behålla så mycket av originalet som möjligt.

Vi är nu inne på 2016 och karossen är färdig för finputs och vi jobbar för att kunna lägga på första lagret med grundfärg. Siktar på att ha bilen lackad senast februari / mars.

Våren kommer att bli hektisk, en bil skall monteras ihop på ett mycket noggrant och original sätt - det kommer att bli intressant och väldigt roligt.

Vi är nu inne i mitten av april och vi kommer inte att få lack på karossen förrän i slutet av maj. Tiden för att justera och finslipa alla delar av karossen har tagit mycket längre tid än väntat men så är det när man skall vara noggrann och vill ha ett mycket bra resultat.

Inget ont som inte har något gott med sig. Nu har vi fått ytterligare tid att renovera delar, vi vill ha kvar så mycket som möjligt av originaldelarna. Det är fantastiskt kul att se hur "nästan" utrangerade delar kan återfå sin forna glans, MYCKET tillfredställande !!

Tiden har nu runnit iväg och vi hann inte få karossen färdig innan semesterperioden. Vi har inte kunnat få passningen till den kvalitet vi velat så en del nya delar har fått beställas, ny montering och anpassningar, och allt tar tid.

Karossen är nu nära första svartlacken för att kolla finish och yta innan slutlig lack kan läggas på. Sedan har vi LeMans stripes etc etc. Vi kommer nog inte att kunna påbörja monteringen före januari-17.

Äntligen är passningen OK, bilen svartlackad för sista inspektion och godkännande. Naturligvis blir det några detaljer som upptäcks, som inte är Ok och som måste åtgärdas. Ett varv till !! men vad gör man inte för att få det perfekt.

Nu kan vi påbörja lackering som skall ske enligt alla historiska regler / ordning för att få till fabriksutseendet. Bara detta är ett ordentligt pyssel med massor av olika maskereingar mellan varje omgång.

Bilen kommer tillbaka till SET i slutet februari då vi äntligen kan påbörja monteringen. De vita LeMans ränderna avvaktar vi med tills all plåt är återmonterad / justerad IGEN, förmodligen senare i vår.

Naturligvis infaller nu en sedan länge planerad semester, tidspassning ?? = icke! Vi får ta nya tag i slutet av mars istället.

Under april har nu bilen börjat ta form, mycket småpill med färgmärkningar, rätt bultar etc i varje monteringsmoment. Vi behöver också tänka till vid monteringen, i vilken ordning delar skall monteras eftersom vi skall ha batteriet i skuffen, ( hur skall batteri och reservhjul samsas? ) LineLoc i bromssystemet etc etc.

Nu har vi i alla fall kommit så långt att bilen är på hjul, d.v.s. rull och styrbar och tillbaka till lackeraren för ytterligare lackjusteringar, våtslipning, polering och de vita LeMans stripen skall läggas på. Troligtvis är sedan bilen tillbaka i början Juni för slutmontering.

Början av Juni blev tillslut början av Juli, precis lagom till semester! Detta är precis det vi inte ville eftersm planerad semester, övrig frånvaro, div priv åtaganden gör att bilen inte kommer att kunna arbetas med effektivt förrän i mitten av oktober

Under sept har vi i alla fall fått elsystem, bränslesystem, bromsar, lådan samt i princip hela bakdelen på plats, alltid något. Under min racingvecka i Belgien passade vi också på att lackbehandla bilen.


Det färdiga resultatet... kommer när vi är klara!


SET - Special Engineering Team Kalmarvägen 23 08 500 311 00
Göran Forsberg 746 38 Bålsta info@set-engineering-team.com